Taloyhtiön valaistus hankinnassa? Mitä tulisi huomioida.

Oletko ostamassa taloyhtiölle valaistusta?

Taloyhtiön valaistus

Valaistusalalta löytyy satoja toimittajia, tuhansia valaisimia, lukuisia eri ratkaisuja, suuria hintaeroja, jatkuvasti kehittyvä ja muuttuva tekniikka, paljon lupauksia ja tietysti mikä tärkeintä: 

Jokainen taloyhtiön valaistuksia toimittavan yrityksen ratkaisu on juuri Teille se parhaiten sopiva.

Se kuka valaistustoimittajista on paras, on hyvin vaikea määrittää. Eikä sillä ole edes merkitystä. Sillä on merkitystä, että sinä ostajana osaat kysyä oikeat kysymykset ja huomioida oikeat asiat ostopäätöstäsi tehdessäsi. Tässä muutama ajatus, mikäli olet investoimassa uuteen valaistukseen taloyhtiössäsi.

Onnistunut investointi tuo hyvän mielen lisäksi, asumisen turvallisuutta, asumisen mukavuutta, reilusti säästöjä energian- ja huoltokustannuksiin ja saa kiinteistön näyttämään paremmalta.

Tässä lista muutamista asioista, jota tulisi huomioida:

Miten uusi taloyhtiön valaistus on suunniteltu?

Uutta taloyhtiön valaistusta suunniteltaessa on otettava huomioon niin valaistusteknisiä asioita, ihmisiä, kiinteistöä, käyttäjiä ja nykyistä tekniikkaa. 

Kuka on tehnyt suunnitelman ja millä osaamisella?

Parhaat ja tarpeen mukaisimmat suunnitelmat eivät synny sillä, että suunnittelijalle toimitetaan pohjakuvat ja suunnitelmat tehdään pelkästään näiden perusteella. Kiinteistöllä on käytävä paikanpäällä, asukkaiden kanssa on keskusteltava ja taloyhtiön erityistarpeet ja piirteet on oltava selvillä suunnittelijalle.

Mistä tietää, että suunnitelma on hyvä

Suunnittelijalla on oltava hyvä käsitys kokonaisuudesta, minkälainen kiinteistö, mitä tarpeita ihmisillä on, minkälaisella budjetilla valaistusta hankintaan ja tärkein, miten taloyhtiöiden valaistuksia suunnitellaan.

Hyvä suunnitelmaa avaa selkeästi missä kohtaa on valaistuksen ongelmat ja miten ne ratkaistaan. Lisäksi hyvä suunnitelma on rakennuttu niin, että elinkaarihinta olisi mahdollisimman edullinen, tuotteet ovat kestäviä ja hyvä laatuisia.

Valaistuksen voimakkuus

Alla taulukko jossa yleisimpien tilojen standardin mukaiset valotasot. Taloyhtiöille tiloista riippuen sopivat valaistuksen tasot ovat välillä 20 – 200 luxia. Isommatkaan lux määrät eivät ole poissuljettuja mikäli talossa esimerkiksi asuu iäkkäitä ihmisiä tai näkövammaisia.

Valaistus on syytä laittaa kuntoon koska hyötyjä on paljon mutta myös vastuut huonosta valaistuksesta voi langeta taloyhtiön hallitukselle

Vaistusvoimakkuus  (lux) TyöskentelyolosuhdeEsimerkkejä tiloista
20 – 30 – 50ulkotyöalueiden yleisvalaistusvoimakkuus 
50 – 75 – 200tilat, joita ei käytetä jatkuvasti työskenneltäessä  eteiset, aulat, käytävät, varastot
200 – 300 – 500yksinkertaiset näkötehtävätKonepajat, maalaamot, korjaamot
300 – 500 – 700kohtuullista tarkkuutta vaativat näkötehtävättoimistot, opetustilat, neuvotteluhuoneet
500 – 750 – 1000tarkkuutta vaativat näkötehtävätAsiakaspalvelutilat, avotoimistot, tarkkuutta vaativat konepajatyöt, suunnittelutoimistot
750 – 1000 – 2000erittäin suurta tarkkuutta vaativat näkötehtävätKirjapainot, erittäin tarkkaa suunnittelua tai mekaanista työstöä
1000 – 2000 – 3000pitkäaikaiset erittäin vaativat näkötehtävätmikroelektroniikka, korujenvalmistus, käsin tehtävät kaiverrustyöt

Valaisimien laatu ja toimintavarmuus? Minkälaisia ominaisuuksia valaisimissa on ja mitä niistä pitää tietää?

Valaisimissa on watteja, lumeneja, IP- ja IK-luokituksia, B- ja L-arvoja, erilaisia optiikoita, käyttöikä jne… Yksittäisten tuotteiden ominaisuudet harvoin määrittelee kokonaisuutta ja nämä eivät ole tilaajalle mitenkään erityisen tärkeitä asioita tietää tai syvällisesti ymmärtää.

Mikäli ratkaisun kerrotaan oleva laadukas ja laadukkailla tuotteilla, tulisi tästä esittää jonkinlaiset perustelut asiakkaalle.

Tuotteiden saatavuus ja varaosat tulevaisuudessa?

Yksittäisiä tuotetietoja tärkeämpää on se, että saadaanko vastaavia valaisimia tulevaisuudessa ja on niihin saatavilla varaosia. Nämä ovat asioita, jotka liittyvät elinkaarikustannukseen ja valaistuksen jatkuvuuteen. Jatkuvuudella tarkoitetaan nimenomaan sitä, että valaistus pysyy vielä vuosikymmenenkin päästä yhdenmukaisena ja suunnitelman mukaisena, kun vastaavia tuotteita tai varaosia on saatavilla mahdollisten vikaantuneiden valaisinten tilalle.

Testaus, Tukesin hyväksynnät ja CE-merkit Ala kehittyy vauhdilla ja jokaisesta tuotteesta ei aina ole saatavilla erikseen sertifikaatteja tai todistuksia. Ehdoton edellytys on, että valaisimet on CE-merkitty. Tuotteet ovat TUKESin hyväksymiä eikä niitä saa löytyä vaarallisten sähkölaitteiden listalta.

Samankaltaiset artikkelit