Lymfaterapia Kouvolassa – eroon turvotuksesta

Lymfaterapia Kouvola

Mitä lymfaterapia on

Lymfaterapiassa Kouvolassa ylimääräinen imuneste johdatetaan kudoksista takaisin kehon nestekiertoon, ja näin turvotus saadaan laskemaan. Samalla hoito helpottaa mahdollisia kipuja ja paineen tunnetta. Lymfaterapiassa hoitoajat ja -jaksot ovat melko pitkiä. Lisäksi terapian kesto ja käyntien tiheys riippuvat muun muassa potilaan sairaudesta, yleiskunnosta ja iästä.

Lymfa saattaa kuulostaa vieraalta sanalta, mutta kyseessä on myös imunesteeksi kutsuttava aine, joka johdattaa imusuonistossa haitallisia aineita pois elimistöstä. Imusuonisto onkin tärkeässä roolissa kehon puolustusjärjestelmässä, ja normaalitilanteessa se vie imunestettä takaisin sydämeen. Lymfaturvotusta syntyy, kun imusuoniston toiminta häiriintyy esimerkiksi sairauden vuoksi, ja silloin ylimääräistä imunestettä alkaa kertyä kudoksiin. Lymfaturvotus tunnetaan myös nimellä lymfedeema.

Manuaalisessa lymfaterapiassa Kouvolassa ihoa liikutellaan hyvin hennosti, sillä imusuonet ovat todella pieniä. Usein asiakkaat yllättyvät kevyistä otteista. Otteiden tarkoitus on myötäillä imusuoniston omaa supistelua, ja niinpä myös niiden suunta on imusuonten kulkusuunnan mukainen. Ihon liikuttelun avulla imunestettä voidaan ohjata imusolmukkeiden suuntaan. Lisäksi käsittely tekee imusolmukkeista valmiimpia ottamaan imunestettä vastaan. Tämä kaikki nostaa imusuoniston kuljetuskykyä, jolloin kertyneet nesteet ja valkuaisaineet vapautuvat kudoksista.

Mistä lymfaturvotuksen tunnistaa

Lymfaturvotus on helppo tunnistaa, sillä sen alkuvaiheessa turvotuskohdan ihoon jää jälki, jos sitä painaa sormella. On myös mahdollista, että turvotus lievittyy levon aikana. Kun turvotus myöhemmin muuttuu pysyväksi, ihosta tulee kovempaa ja paksumpaa, ja raaja voi tuntua raskaalta.

Kuka tarvitsee lymfaterapiaa Kouvolassa

Kun keho on normaalitilassa, imusuonistoa voidaan yleensä pitää terveenä liikunnan ja hengitystyöskentelyn avulla, sillä kun sydän lyö nopeammin, imusuoniston toiminta on tehokasta. Vesiliikunta sopii erityisen hyvin lymfedeeman hoitoon veden luoman paineen vuoksi. Säännöllinen, aktiivinen liikunta ei kuitenkaan aina ole vaihtoehto, ja tällaisissa tilanteissa lymfaterapia voi auttaa.

Lymfaterapia Kouvolassa on toimiva apu erityisesti turvotuksen etenemisvaiheessa. Turvotushoitoon kuuluu myös liike- ja ihonhoitoa sekä kompressiosidosten käyttöä. Sidosten avulla hoitoalueelle pystytään luomaan ulkoinen paine, joka vähentää nesteen kertymistä ja kasvattaa turvotusten imeytymispinta-alaa. Paine lisää myös laskimoiden ja imusuonten supistumista, jolloin niiden virtausnopeus kasvaa ja tukoksia ei synny helposti.

Lymfaterapia voidaan yhdistää muihin hoitoihin, kuten fysioterapiaan, mutta se voi olla myös pääasiallinen hoitomenetelmä. Joskus lääkärit suosittelevat lymfaterapiaa leikkausten yhteydessä: se saattaa vähentää riskejä ennen leikkausta ja sen jälkeen toteutettuna, ja sen koetaan joskus auttavan leikkauksesta toipumista. Erilaisten turvotusten hoidon lisäksi lymfaterapia Kouvolassa sopii esimerkiksi vammojen ja arpien, säärihaavojen, kroonisten sairauksien ja ruusun hoitoon.

Vodder-lymfaterapia

Yksi yleisimmin käytetyistä lymfaterapian menetelmistä on vodder-lymfaterapia. Sen ovat kehittäneet tanskalaiset Emil ja Estrid Vodder 1930-luvulla. He saivat idean kehittää imunestettä vapauttavan tekniikan, kun heillä oli useita pitkittyneestä flunssasta kärsineitä potilaita, joista suurimmalla osalla oli turvonneet imusolmukkeet. Hoidon aloituksen jälkeen monet potilaista parantuivat flunssastaan, ja myöhemmin Vodderit julkaisivat tutkimuksen, minkä jälkeen uutta menetelmää alettiin opettaa laajemmin.

Samankaltaiset artikkelit