Painovoimaisen ilmanvaihdon parantaminen

Painovoimaisen ilmanvaihdon parantaminen.

Suomessakin paljon käytetty painovoimainen ilmanvaihto on perinteinen ja yksinkertainen ilmanvaihtojärjestelmä, joka toimii ilman sähköä. Se perustuu lämpimän ja kylmän ilman luonnolliseen virtaukseen paine-erojen avulla. Vaikka painovoimainen ilmanvaihto onkin edullinen ja helppohoitoinen, se ei aina ole riittävä varmistamaan riittävää ilmanvaihtoa, varsinkaan tiiviissä ja energiatehokkaissa taloissa.

Onneksi on olemassa useita keinoja, joilla painovoimaista ilmanvaihtoa voidaan parantaa:

Tehosta painovoimaista ilmanvaihtoa tukkimalla Ilmavuodot

Taloissa voi usein olla ilmavuotoja, eli pieniä aukkoja ja rakoja talossa, joiden läpi ilma pääsee virtaamaan hallitsemattomasti. Ne voivat sijaita missä tahansa talon osassa, kuten ikkunoissa, ovissa, seinissä, lattiassa ja katossa. Ilmavuotokohdat häiritsevät ilman virtausta rakennuksen sisällä, ja sotkevat painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaa.

Ilmavuodot voivat vaikuttaa negatiivisesti muun muassa talon energiatehokkuuteen, sisäilman laatuun, kosteuden säätelyyn ja asumismukavuuteen. Ilmavuoto voi näkyä esimerkiksi vedon tunteena, lämpötilaerona ei huoneiden välillä tai kosteuden kertymisenä vuotokohtaan.

Pidä kanavat ja hormit puhtaina

Painovoimaisen ilmanvaihdon kanavat ja hormit täytyy pitää puhtaina ja avoimina, jotta järjestelmä pystyy toimimaan. Puhdista hormit säännöllisesti pölystä ja roskista, jotta ilma pääsee virtaamaan vapaasti. Voit myös asentaa vetopeltiä hormiin, mikä auttaa ohjaamaan ilmanvirtausta.

Jos sinulla ei itsellä ole kokemusta ilmanvaihtohormien puhdistamisesta tai tarvittavaa välineistöä siihen, kannattaa asiassa kääntyä osaavan LVI-ammattilaisen puoleen. Ammattilaiset saavat ilmanvaihtokanavat puhtaiksi nopeasti ja tehokkaasti.

Tarkista korvausilmaventtiilien asennus

Jotta korvausilmaventtiilit täyttävät tehtävänsä, niiden täytyy olla oikein asennettu. Korvausilmaventtiilit kannattaa asentaa ikkunoiden lähelle tai seinään. Nämä venttiilit mahdollistavat raikkaan ilman virtauksen sisään taloon, mikä parantaa painovoimaisen ilmanvaihdon tehokkuutta.

Mikäli epäilet, ettei kotisi korvausilmaventtiilejä ole asennettu optimaaliselle paikalle tai ne eivät toimi oikein, kannattaa tässäkin asiassa kääntyä ammattilaisen puoleen. Jotkut LVI-yritykset tarjoavat ilmaisia ilmanvaihtokartoituksia, joilla pystyt nopeasti selvittämään ilmanvaihtojärjestelmäsi toimivuuden täysin maksutta.

Muista, että myös lämpö vaikuttaa painovoimaiseen ilmanvaihtoon

Talon lämmönlähteet ja lämmöneristys voivat nekin olennaisesti vaikuttaa painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaan, muuttamalla ilman kulkua rakennuksen sisällä.

Parantamalla talon yläpohjan eristystä voit vähentää rakennuksen lämmönhäviötä, jolloin lämpötilaero sisä- ja ulkoilman välillä kasvaa. Tämä lisää ilman luonnollista virtausta painovoiman vaikutuksesta ja tehostaa painovoimaisen ilmanvaihtojärjestelmän toimintaa.

Painovoimainen ilmanvaihto vai koneellinen ilmanvaihto?

Jos painovoimainen ilmanvaihto ei vieläkään tunnu riittävän tarpeisiisi, kannattaa myös harkita koneellisen poiston asentamista. Koneellinen poisto auttaa tehostamaan ilmanvaihtoa ja varmistamaan riittävän ilmanvaihdon rakennuksen kaikissa tiloissa.

Helpottaaksesi valintaasi, listasin tähän kummankin ilmanvaihtoratkaisun vahvuuksia.

Painovoimaisen ilmanvaihdon vahvuudet:
  • Ei käyttökustannuksia: Koska painovoimainen ilmanvaihto perustuu puhtaasti ilman luonnolliseen virtaukseen, se ei vie lainkaan sähköä. Näin ollen säännöllisiä käyttökustannuksia ei ole lainkaan. Ainoastaan ilmanvaihtokanavien puhdistaminen voi toisinaan aiheuttaa kuluja.
  • Ei vaadi huoltoa: Hormien puhdistamista lukuunottamatta painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä ei vaadi huoltoa, koska järjestelmässä ei ole mitään laitetta, joka voisi hajota.
  • Ei vaadi uuden järjestelmän asentamista: Jos jatkat talosi painovoimaisen ilmanvaihtoratkaisun käyttöä, säästät uuden koneellisen järjestelmän ja sen asennuksen hinnan.
Koneellisen ilmanvaihdon vahvuudet:
  • Parempi ilmanlaatu: Koneellinen ilmanvaihto poistaa tehokkaammin epäpuhtauksia, kuten pölyä, siitepölyä, homeitiöitä, VOC-yhdisteitä ja hajuja, sisäilmasta. Tämä voi parantaa merkittävästi hengitysteiden terveyttä ja vähentää allergioiden ja astman oireita.
  • Tasapainoinen kosteus: Koneellinen ilmanvaihto auttaa pitämään kosteustason tasapainossa talossa, mikä ehkäisee kosteusvaurioita ja homeen kasvua.
  • Tuloilman suodatus: Koneelliseen ilmanvaihtoon voi asentaa suodattimia, jotka poistavat epäpuhtauksia jo ennen kuin ne tulevat sisään taloon.
  • Lämmön talteenotto: Koneellinen ilmanvaihto voi hyödyntää poistoilman lämpöä lämmitykseen, mikä vähentää lämmitysenergian tarvetta ja pienentää lämmityskuluja.
  • Ohjattavuus: Koneellista ilmanvaihtojärjestelmää voidaan ohjata tarpeen mukaan, jolloin sitä ei käytetä tarpeettomasti. Järjestelmää voidaan usein ohjata esimerkiksi kaukosäätimellä tai älypuhelimella.
  • Ilmatiiviys: Koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä parantaa usein talon ilmatiiviyttä, mikä vähentää lämmönhäviöitä.
  • Tasapainoinen lämpötila: Koneellinen ilmanvaihto auttaa pitämään lämpötilan tasaisena kaikkina vuodenaikoina.

Samankaltaiset artikkelit