Hautaustoimisto Vantaa ohjeistaa hautajaisten kulussa

hautaustoimisto vantaa

Hautaustoimistot Vantaalla ja muissakin kaupungeissa osaavat kertoa omaisille tarkempia yksityiskohtia hautajaisten kulusta. Hautajaisten eteneminen kirkossa voi vaihdella kulttuurin ja uskonnollisten perinteiden mukaan, mutta yleisesti ottaen hautajaiset kirkossa noudattavat tiettyjä perinteitä ja kaavoja. Olemme koonneet tähän artikkeliin esimerkin hautajaisten yleisestä kulusta kirkossa, jotta voit halutessasi kerrata sitä ennen hautajaisiin saapumista.

Kirkkoon saapuminen hautajaisia varten

Ennen hautajaisten alkamista hautajaisvieraat saapuvat kirkkoon ja istuutuvat penkkeihin. Kirkon ovella jaetaan usein ohjelmalappuja, joissa listataan päivän kulku sekä esimerkiksi tilaisuudessa laulettavat virret.  Yleensä kirkon etupenkit ovat varattuina perheelle ja läheisimmille surijoille, mutta muilta osin vieraat saavat itse valita paikkansa kirkossa.

Ensin lauletaan alkuvirsi

Hautajaiset voivat alkaa virren laulamisella, joka on yleensä hartauteen liittyvä virsi. Virren aikana arkku saatetaan kirkkoon ja asetetaan alttarin eteen. Omaiset ovat yleensä päättäneet hautaustoimistossa Vantaalla tai muissa kaupungeissa siitä, mitä musiikkia hautajaisten aikana soitetaan ja lauletaan.

Seuraavaksi kirkossa pidetään tervetuliaispuhe

Kirkon edustaja, kuten pappi tai saarnaaja, pitää johdantopuheen, jossa surijat ja vieraat toivotetaan tervetulleiksi ja saarnataan uskonnollisia opetuksia tai lohdullisia sanoja.

Hautajaisissa luetaan ja saarnataan

Usein hautajaisissa luetaan Raamatun tekstejä, ja pappi pitää saarnan, joka voi sisältää esimerkiksi hengellisiä opetuksia ja vainajan muistelua. Saarna on useimmiten yksilöity jokaisen vainajan näköiseksi, ja omaiset voivat keskustella siitä etukäteen papin kanssa.

Siunauksessa pappi asettaa hiekkaa arkun päälle ja lausuu samalla siunaamissanat, ja seurakunta nousee seisomaan tämän hetken ajaksi.

Kirkossa myös rukoillaan yleensä vainajan ja hänen läheistensä puolesta. Pappi voi myös johtaa yhteistä rukousta hautajaisten osallistujille. Jos hautaan siunaaminen järjestetään hautausmessuna, tilaisuudessa on myös ehtoollinen. Jos tarvitset lisätietoja hautajaisten siunausosuudesta, eri hautaustoimistojen Vantaalla sijaitsevat toimipisteet osaavat vastata kysymyksiisi.

Ennen hautausta arkku kannetaan kirkosta

Jos vainaja haudataan heti siunauksen jälkeen, hauta-arkku kannetaan hautaamista varten ulos kirkosta loppusoiton aikana. Jos taas vainaja tuhkataan ja uurna haudataan myöhemmin uurnalehtoon, arkku jää useimmiten alttarin eteen. Hautajaisten päätteeksi siunauksen jälkeen hautajaisvieraat poistuvat kirkosta.

Kukkalaitteet ovat viimeisiä tervehdyksiä

Omaiset voivat sopia papin kanssa, haluavatko he järjestää kukkalaitteiden laskemisen siunaustilaisuuden alussa vai lopussa. Kukkalaitteet lasketaan niin, että lähimmät omaiset vievät omansa ensimmäisinä. Jos kukissa olevissa nauhoissa on tervehdys tai niiden laskijoiden nimet, ne luetaan yleensä ääneen. Kukkien laskun yhteydessä ei kuitenkaan pidetä pitkiä puheita. Kun kukat on laskettu, tapana on hiljentyä hetkeksi, kumartaa omaisille ja mennä sitten takaisin paikoilleen.

Hautaussaattueessa on tilaisuus käsitellä omia tuntemuksiaan

Kun arkkua lähdetään kantamaan haudalle, sinne kuljetaan saattueena, jota johtaa tietä näyttävä vahtimestari. Hänen perässään kulkevat arkku ja kantajat, ja heitä puolestaan seuraavat vainajan lähimmät omaiset ja muu saattoväki. Pappi taas on joko omaisten lähistöllä tai arkun edellä.

Arkkua kantavat yleensä miespuoliset omaiset, mutta mikäli sopivia kantajia ei ole, hautaustoimistot Vantaalla ja muissa kaupungeissa voivat järjestää kantajat toisaalta. Kirkon ulkopuolella arkku lasketaan sen kuljetukseen tarkoitettuihin saattorattaisiin.

Haudalla pappi voi pitää lyhyen rukouksen, ja omaiset saavat heittää arkun päälle hiekkaa tai kukkia. Sitten haudan päälle joko lasketaan kansi tai läheiset voivat halutessaan lapioida maata sen verran, että arkku tulee peitetyksi. Tästä sovitaan yleensä etukäteen seurakunnan kanssa. Lopuksi kukkalaitteet lasketaan haudan päälle.

Hautaustoimistot Vantaalla auttavat hautajaisjärjestelyissä

Hautajaiset kirkossa ovat usein herkkiä ja hartaasti vietettyjä tilaisuuksia, ja niissä pyritään antamaan surijoille tilaisuus ilmaista surunsa, muistella vainajaa ja etsiä lohtua uskonnollisten käytäntöjen ja yhteisön tuen kautta. Hautajaisten tarkka kulku voi vaihdella eri uskonnollisissa perinteissä ja kulttuureissa, mutta nämä vaiheet kuvaavat yleisesti ottaen hautajaisten kirkollista osuutta. Jos olet itse järjestämässä hautajaisia, hautaustoimistot Vantaalla ja muissa kaupungeissa voivat opastaa sinua hautajaisten kirkko-osuuden kanssa.

Samankaltaiset artikkelit