Turvallisuus puunkaadossa – puunkaato Espoo
Onnistunut puunkaato Espoo on sama asia kuin turvallinen puunkaato. Varsinkin moottorisahalla leikatessa on kiinnitettävä erityistä huomiota turvallisuuteen ja siihen, että moottoroitu puunkaadon väline on osaavissa ja varmoissa käsissä.
Et löydä työkalua, jossa olisi enemmän tehoa kuin moottorisahassa. Moottorisahan ainutlaatuinen teho vaatii erityistä huomiota turvallisuuteen. Sahan sisäänrakennetut turvaominaisuudet eivät korvaa moottorisahan oikean käytön koulutusta, oikeaa leikkaustekniikkaa, varovaisuutta ja tervettä järkeä. Älä siis lähde sohien sotaan!
Varovaisuus puunkaadossa
Moottorisahaa on käytettävä varoen. Sitä ei käy kieltäminen. Moottorisahat ovat niin tehokkaita, että niillä saisi helposti ihmishengenkin riistettyä. Tämän mahdollisuuden ovatkin monet kauhuelokuvat huomanneet… Moottorisahoissa on onneksi useita erilaisia sisäänrakennettuja turvaominaisuuksia. Tässä muutama yleisimmistä:
- Ketjujarru: suunniteltu pysäyttämään ketju virheen sattuessa.
- Käden suojus: suojaa kättä terältä.
- Ketjun sieppari: auttaa vähentämään riskiä, että rikkoutunut tai suistunut ketju osuu käyttäjään.
- Turvallinen tanko ja ketju: tanko, jonka kärjen säde on pieni, ja ketju, jonka lenkit on suunniteltu vähentämään virheiden riskiä.
- Ketjuöljyn levittäjä: annostelee tanko- ja ketjuöljyä ylikuumenemisen ja sitoutumisen estämiseksi.
- Tärinänesto-ominaisuudet: vähentävät nivelten rasitusta ja tarjoavat mukavuutta.
- Kaasun lukituslaukaisin: estää kaasusäätimen tahattoman aktivoinnin, mutta sallii tyhjäkäynnin.
- Pysäytyskytkin: mahdollistaa sahan sammuttamisen ilman, että käyttäjä päästää sahan irti.
- Kipinänsammutin: auttaa estämään kipinöiden lentämisen pakoputkesta ja palovaaran syntymisen.
- Puskuripiikit: sahan kohdat tai hampaat tangon alapäässä, jotka auttavat pitämään sahan asennon puuta vasten.
Yllättävän paljon, eikö? Näillä turvatoimilla pääsee pitkälle, mutta totuus on, että moottorisahan omat turvaominaisuudet eivät pelkästään takaa turvallista moottorisahakokemusta. Seuraavaksi käymme läpi, mitä muuta turvallinen puunkaato vaatii onnistuakseen. Toinen turvallisuusseikka on asianmukainen vaatetus. Kypärä, suojalasit, kuulosuojaimet, hanskat, housut ja kengät tulevat olla asianmukaiset ja sopivat puunkaatoon.
Puunkaato ei pääty puun kaatumiseen – puunkaato Espoo
Määritä aina kulma, jossa puu kaatuu, ja tee oikeat leikkaukset. Suunnittele turvallinen paikka, jossa seisot, kun puu kaatuu. Kaatuvilla puilla on taipumus potkaista suoraan taaksepäin. Varmista, ettei kukaan ole etäisyydellä, joka on kaksi kertaa kaadettavan puun korkeuden verran. Ennen kuin aloitat kaatamisen, suunnittele selkeä väylä, jonka kautta pääset pakenemaan kaatuvaa puuta, liikkumalla poispäin rungosta vinosti, ei suoraan taaksepäin. Poista esteet ja roskat, jotka voivat aiheuttaa kompastumisen.
Kun puu on turvallisesti tömähtänyt maahan, tulee siitä poistaa oksat ja puu leikata käsiteltävän kokoisiin palasiin. Työskentele aina ylämäkeen päin, kun leikkaat. Katso, miten puu on tasapainossa ja mihin suuntaan se liikkuu, jos tukeva oksa katkaistaan. Sahatessasi puuta, täytyy olla oikeanlainen tekniikka hallussa. Mitä sillä tarkoitetaan? Puuta sahatessa voi tapahtua puristautuminen. Se tapahtuu, kun leikattava materiaali puristuu ja pysäyttää moottorisahan ketjun sahausraon (tai leikkauksen) sisäpuolelle. Puristuminen voi johtaa moottorisahan hetkellisen hallinnan menettämiseen. Ole tietoinen siitä, miten oksan tai tukin paino voi siirtyä ja sitoa sahaa sahatessasi. Opettele siis etukäteen leikkaustekniikoita, joiden avulla voit välttää puristumista. Asianmukainen kaato ja kaatokiilojen asianmukainen käyttö voi myös auttaa ehkäisemään puristumista. Näillä keinoilla puunkaadon pitäisi sujua ongelmitta. Jos tulee kysyttävää, ole yhteydessä lähimpään puunkaato Espoo ammattilaiseen alueellasi.