Asunnon myynti – ja miten onnistua siinä?

Monille tavallisille ihmisille asunnon myynti on eittämättä elämän suurin ja merkittävin kauppa.  

Asunnon myynti itsessään on laaja kokonaisuus, jossa onnistuminen edellyttää paitsi asiantuntemusta kaupanteosta, asuntokauppoihin liittyvästä juridiikasta, asuntomarkkinoista ja markkinatilanteesta myös hyviä markkinointi-, myynti- ja neuvottelutaitoja.  

Onnistunut asuntokauppa tarkoittaa, että myytävälle kohteelle löydetään sopivat ostajat ja asunnosta saadaan paras mahdollinen hinta myyjän toivoman myyntiajan puitteet huomioon ottaen.  
Mutta mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon, kun suunnittelet asunnon myyntiä? Mistä sinun kannattaa lähteä liikkeelle, miten onnistut asuntokaupoissa ja miten saat kohteestasi sen arvoa vastaavan hinnan? Näihin ja moniin muihin asunnon myyntiin liittyviin kysymyksiin paneudumme tässä artikkelissa.  

Oikean kiinteistönvälittäjän löytäminen 

Aivan ensimmäinen askel asunnon myynnissä on sopivan kiinteistönvälittäjän löytäminen. Välittäjän ammattitaitoa, kokemusta ja osaamista ei voida liikaa peräänkuuluttaa.  
 
Toki kokemattomampikin myyjä voi onnistua hoitamaan asunnon myynnin ilman välittäjän asiantuntemusta, mutta se vaatii paljon kiinnostusta, aktiivisuutta ja valmiutta selvittää runsaasti monimutkaisiakin asioita. Valitettavan usein asunnon myyminen itse kuitenkin tuottaa enemmän stressiä ja harmaita hiuksia kuin säästettyjä euroja.  
 
Kun suunnittelet asunnon myyntiä ja etsit kohteellesi sopivaa kiinteistönvälittäjää, kiinnitä huomiota ainakin näihin seikkoihin: 

  • Välittäjän kokemus, referenssit ja asuinalueesi markkinatuntemus 
  • Mitä kaikkea palvelu pitää sisällään? Kuuluuko hintaan esimerkiksi ammattikuvaajan valokuvat, virtuaalinen asuntoesittely, asiakirjojen tilaus, kaupan valmistelu  
  • Miten ja missä kohdetta markkinoidaan?  
  • Kuinka paljon välittäjälle maksetaan välityspalkkiota? Mihin hinta perustuu ja mitä se pitää sisällään?

Asunnon hinnoittelu

Monet kiinteistönvälittäjät antavat kohteista alustavan, maksuttoman hinta-arvion, joka ei vielä sitouta sinua tekemään myyntitoimeksiantoa. Kysy siis rohkeasti eri välittäjiltä ilmaista hinta-arvioita ja tutustu erilaisiin palveluihin ja välittäjiin, kun asuntosi myynti on ajankohtaista. Alustavan hinta-arvion voit saada yleensä etänä, mutta virallista hinta-arviota varten välittäjä haluaa tulla tutustumaan asuntoon paikan päälle.  

Mutta miten asunnon pyyntihinta sitten määritetään ja millainen on hyvä hinta?  

Asunnon hinnoittelussa kannattaa luottaa välittäjän ammattitaitoon. Asiantunteva välittäjä nimittäin hyödyntää hintaa määrittäessään vahvaa markkinatuntemustaan ja tietojaan toteutuneista asuntokaupoista, joita ei ole kaikkien saatavilla.  

Asunnon arvoon vaikuttavat muun muassa kohteen sijainti palveluineen, asunnon tyyppi, tontti, rakennusvuosi, asunnon kunto, tehdyt ja tulevat remontit sekä pohjaratkaisut ja kohteessa käytetyt materiaalit.

Asunnon myynti vaiheittain

Kun olet löytänyt itseäsi miellyttävän kiinteistönvälityspalvelun ja sopivan välittäjän, on aika ryhtyä myymään asuntoasi.  
 
Asunnon myynti aloitetaan yleensä kohteen kuvaamisella. Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun myyntikuvat ottaa ammattilainen. Myös kohteen virtuaaliesittely on plussaa, sillä virtuaaliesittelyn sisältävistä kohteista tulee enemmän yhteydenottoja. Muista siis kysyä tätä mahdollisuutta välittäjältäsi!  
 
Hyväkuntoisen kohteen stailaukseen riittää yleensä huolellinen siivoaminen sekä ylimääräisen tavaran karsiminen näkyviltä.  
 
Olennainen osa markkinointimateriaaleja on myyvä ja informatiivinen myynti-ilmoitus, jonka välittäjä laatii. Kun kuvat ja myynti-ilmoitus on laadittu, voidaan kohdetta alkaa markkinoimaan esimerkiksi Oikotiellä ja muissa suurissa asuntoportaaleissa. Monet välittäjät hyödyntävät asuntoportaalien lisäksi myös sosiaalista mediaa.  
 
Markkinoinnin jälkeen seuraava vaihe onkin sitten asunnon esitteleminen kiinnostuneille sekä sen myötä mahdollisten ostotarjousten vastaanottaminen ja kauppaneuvottelut. Ja kun sopiva ostotarjous on hyväksytty, on aika siirtyä kaupantekoon. Välittäjä yleensä laatii kauppakirjaluonnoksen, ja kaupat järjestetään joko sähköisesti tai perinteisesti.  
 
Asuntokauppojen jälkeen pitää vielä muistaa tehdä tarvittavat ilmoitukset sekä asunto-osakeyhtiölle että verottajalle.

Erilaisia palveluvaihtoehtoja asunnon myyntiin

Asunnon myyntiin on tänä päivänä olemassa monipuolisia vaihtoehtoja.  
 
Tyypillisin tapa asunnon myyntiin on ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän käyttäminen ja toinen hieman harvinaisempi vaihtoehto on kohteen myyminen itse. Näiden vaihtoehtojen lisäksi asunnon myyntiin on kuitenkin noussut viime vuosina myös uudenlainen välitystapa, jossa yhdistyvät asunnon itsemyynnin ja välittäjän käyttämisen parhaat puolet.  
 
Mikäli haluat saada kohteestasi parhaan mahdollisen hinnan ja varmistua, että asunnon myynti hoituu kaikkien sääntöjen mukaisesti, mutta haluat samalla säästää välityspalkkiossa, on tämä uusi välityspalvelu todennäköisesti paras ratkaisu juuri sinulle.  
 
Uudenlaisessa asunnon myyntitavassa välittäjä hoitaa kaiken, mitä perinteiseenkin välityspalveluun kuuluu, mutta sinä esittelet asuntosi itse ja siksi välityspalkkioiden hinnat ovat todella maltilliset.

Samankaltaiset artikkelit