Polyureapinnoitus tekee vesikatosta kestävän

Vesikattojen päällystämiseen polyureapinnoitus on suosittu materiaali, mutta mikä tekee siitä niin hyvän pinnoitusratkaisun?

Vesikaton onnistunut eristäminen on olennaista rakennuksen vesivahinkojen torjumiseksi. Tässä artikkelissa kerromme lyhyesti polyureapinnoituksen eduista ja sen tarjoamista mahdollisuuksista.

Mikä ihmeen polyureapinnoitus?

Polyureapinnoituksessa kahta reaktiivista komponenttia sekoittamalla saadaan luotua ominaisuuksiltaan lyömätöntä pinnoitusmateriaalia, joka ruiskutetaan vesikaton päälle. Polyureapinnoitus luo hetkessä kuivuvan saumattoman kalvon, joka suojaa kattoa tehokkaasti niin vedeltä, kemikaaleilta kuin eroosioltakin.

Polyureapinnoite on myös ympäristöystävällinen materiaali, sillä siitä ei haihdu luontoon haitallisia kemikaaleja.

Kestävä pinnoitusratkaisu

Polyureapinnoite on todella kestävä materiaali. Koska pinnoite on sekä lujaa että joustavaa, se kestää erinomaisesti niin mekaanista rasitusta, iskuja kuin kulutustakin. Tämän ansiosta pinnoitteeseen ei tule herkästi reikiä, vaan se säilyttää vedeneristävyytensä todella pitkään.

Pinnoite kestää hyvin myös lämpötilan vaihteluja, UV-säteilyä ja erilaisia kemikaaleja. Näin ollen se ei kärsi kuumista kesähelteistä tai kylmistä talvipakkasista.

Hyvin erilaisia olosuhteita kestävä pinnoitemateriaali onkin loistava valinta Suomen vaihteleviin säätiloihin.

Saumatonta suojausta

Polyureapinnoituksen kyky suojata vesikattoa on erinomainen. Koska ruiskutettu pinnoite on täysin saumaton, kovatkaan rankkasateet eivät pääse vuotamaan vesikaton läpi. Tämä suojaa rakennusta tehokkaasti esimerkiksi syysmyrskyjen tai kesäisten ukonilmojen aiheuttamilta mahdollisilta vesivahingoilta.

Jotta polyureapinnoitteesta saadaan saumaton, täytyy vesikaton kuitenkin olla riittävän hyvässä kunnossa. Jos talosi vesikatossa on reikiä tai pinta on huomattavan rosoinen tai täynnä kuoppia, ei pinnoite pysty muodostamaan suojaavaa kalvoa. Siksi pitkään huoltamattomana ollut vesikatto saattaa tarvita huoltotoimenpiteitä, ennen pinnoitusta.

Muista kuitenkin, että vaikka saumaton pinnoite ei päästä vettä läpi, täytyy katon sadevesijärjestelmien olla silti kunnossa, jotta vedet valuvat katolta hallitusti pois.

Hetkessä käyttövalmis pinnoite

Kun polyureapinnoite on sekoitettu ja ruiskutettu pinnalle, se kuivuu miltei välittömästi kosketuskuivaksi. Alle minuutissa pinta kuivuu sateenkestäväksi ja puolen päivän kuluessa se on kuivunut kokonaan. Näin ollen vesikaton vedeneristys valmistuu erittäin nopeasti, kun pinnoitteen kuivumista ei tarvitse päiväkausia odotella.

Varsinkin suurempia kattoja pinnoitettaessa pinnoitteen kuivumisen nopeus voi olla erittäin kallisarvoista.

Pinnoitteen nopea kuivuminen tarkoittaa myös sitä, että pinnoite on mahdollista päästä nopeasti maalaamaan, mikäli asiakas haluaa maalauttaa kattonsa juuri tietyn väriseksi. Kattomaali voidaan maalata suoraan vesieristeen päälle, kun eriste on täysin kuiva.

Onko polyureapinnoitus oikea valinta katolleni?

Polyureapinnoitus sopii erinomaisesti vaikkapa teollisuushallien, liiketilojen ja taloyhtiöiden vesikattoihin. Se onkin hyvin monipuolinen pinnoitusmateriaali, jolla soveltyy hyvin erilaisten rakennusten kattojen päällystämiseen. Sillä voidaan myös hyvin päällystää suuretkin kattokokonaisuudet. 

Polyureapinnoitteen soveltuvuutta arvioidessa olennaista on vesikaton kunto. Esimerkiksi puhki kulunut katto on ensin huollettava, jotta se on mahdollista päällystää. Pinnoite vaatii toimiakseen ehjän ja melko tasaisen pinnan, jonka päälle pinnoite ruiskutetaan. 

Jos et itse ole varma, onko kattosi riittävän hyväkuntoinen pinnoitukselle, kannattaa kutsua alan ammattilainen arviokäynnille. 

Palkkaa pinnoittamiseen alan ammattilainen

Katon pinnoittamista ei pidä yrittää tehdä itse, vaan siinä tulee käyttää polyureapinnoittamiseen erikoistunutta asiantuntijaa. Pinnoitteen ruiskuttamiseen tarvitaan paitsi erikoistuneita työvälineitä ja materiaaleja, myös tarkoitukseen suunnitellut suojavarusteet ja vankkaa osaamista.

Koska pinnoite kuivuu niin nopeasti, sen ruiskuttamisessa ei ole varaa virheisiin. Siksi ruiskutus pitää tehdä kerralla oikein. Kokenut ammattilainen osaa ottaa jokaisen vesikaton ominaispiirteet huomioon, ja varmistaa, että pinnoitus onnistuu suunnitellusti.

Yhteenveto

Similar Posts